Project aanmaken

Heb je een goed idee? Doe hier jouw voorstel voor een Bit.

Bij BitLabs draait alles om jouw goede ideeën om samen met Bits of Freedom internetvrijheid beschermen. Heb je een goed idee voor een Bit? Doe hier je voorstel.

Tip 1. Maak het Bit-voorstel concreet.

Dat zorgt dat alle leden van het Bit precies weten waar ze aan werken, en het maakt het ook makkelijker om mensen te werven voor je Bit.
Concreet: een maandelijks filmavond over internetvrijheid in Amsterdam organiseren.
Onvoldoende concreet: een nieuw framework voor identiteit in de informatiemaatschappij ontwikkelen. 

Tip 2. Maak het Bit-voorstel beperkt.

Hoe beperkter de reikwijdte van het Bit, hoe groter de kans dat het Bit slaagt. Je zal zien dat tijdens de ontwikkeling van het Bit allerlei leuke voorstellen worden gedaan om het Bit uit te breiden. Het is niet verstandig om daarin mee te gaan, want dan komt het Bit nooit af.
Beperkt: een website die wijzigingen in algemene voorwaarden van Facebook en Twitter bijhoudt.
Onvoldoende beperkt: een website die automatisch analyses maakt van de wijzigingen en deze omzet in privacy-iconen.

Tip 3. Vermijd partijpolitiek.

Bits of Freedom is zo succesvol omdat we geen politieke kleur hebben: we kunnen iedere politieke partij adviseren, omdat we met geen enkele politieke partij een bijzondere band hebben. Daarnaast moeten we zorgen dat we altijd consistent zijn ten aanzien van onze positie op politieke ontwikkelingen. Sommige Bits kunnen we niet doen, omdat ze niet politiek neutraal zijn.
Politiek neutraal: een website die kamerstukken analyseert en de kamerstukken die over privacy gaan presenteert in een RSS-feed.
Niet politiek neutraal: een website die alle privacyschendende voorstellen van slechts één politieke partij in kaart brengt.

Tip 4. Sluit aan bij het doel van Bits of Freedom: internetvrijheid.

We richten ons dus niet op het Elektronisch Patiënten Dossier of de OV-chipkaart.
Past wel bij de doelen: een website maken waar mensen hun recht op inzage bij internetdiensten kunnen effectueren (de Privacy Inzage Machine).
Past niet bij de doelen: een overzicht van alle camera's in Nederland in Google Maps plaatsen.

Multipagina

Stap 1. Grijp je kans.

Dit is het eerste wat anderen zien van je idee: de naam van de Bit en een korte beschrijving. Bedenk een naam die pakkend en prikkelend is, en een goed idee geeft van wat de Bit inhoudt. En met de korte beschrijving maak je vervolgens in één oogopslag duidelijk waar de Bit over gaat.
Vertel kort maar krachtig wat je Bit precies is.

Stap 2. Leg je idee uit.

Ok, je hebt een pakkende titel en een goede korte beschrijving bedacht. De bezoeker van BitLabs klikt door naar je Bit. Dan moet je goed uitleggen wat je Bit precies is. Houd hierbij de ongeïnformeerde lezer in je achterhoofd: begin met het probleem, leg uit hoe de Bit bijdraagt aan de oplossing en beschrijf hoe de Bit in de praktijk zou werken. Ook is het belangrijk om nu al te beschrijven wanneer je Bit een succes is. Wanneer mag de champagne open? Laat je fantasie de vrije loop: probeer zo concreet mogelijk te vertellen wanneer je Bit in een ideale wereld geslaagd is. Dit is tot slot de plek om te omschrijven op welke doelgroep de Bit is gericht. Vaak is het beter om een beperkte doelgroep te kiezen: 15-jarigen verwachten iets anders dan 65-jarigen. Houd het simpel!
Omschrijf helder en in meer detail wat je Bit precies inhoudt.
Probeer concreet te beschrijven wanneer de champagne open mag.
Probeer concreet te beschrijven voor welke doelgroep het Bit is bedoeld.

Stap 3. Overtuig ons.

Je bent er bijna! Nu rest je nog één ding. We schreven het al hierboven: Bits of Freedom verdedigt internetvrijheid en alle Bits moeten dan ook bijdragen aan internetvrijheid om goedgekeurd te worden. Leg dus goed uit wat de link is van jouw Bit met online privacy of communicatievrijheid.
We houden van logica. Houd je redenering zo simpel en helder mogelijk.
De planning zal later worden vastgesteld door het team. (niet verplicht)

Stap 4. Tot slot.

Je voorstel is klaar. Complimenten! Als Bits of Freedom je voorstel een goed idee vindt, zullen we het verder uitwerken. Dat doen we natuurlijk het liefst samen met jou. Dus waar kunnen we je bereiken?
Wil je ons nog wat meegeven? (niet verplicht)
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.

Verticale tabs