BitLabs. De plek om zelf internetvrijheid te beschermen.

Jij kan vanachter je computer internetvrijheid verdedigen door actie te voeren en internetters te helpen zichzelf te beschermen. Daarom hebben we BitLabs opgericht. Lees hier meer over het platform en hoe we werken.

Het proces. Van idee tot geslaagde Bit.

Bij BitLabs draait alles om jouw bijdrage aan een Bit: één specifiek project met een goed omschreven doel en een duidelijke planning.

  • Elke Bit begint in de vorm van een voorstel: je dient via BitLabs jouw voorstel voor een Bit in. Hierin worden alle belangrijke elementen beschreven: wat wil je bereiken, welk probleem wil je oplossen, wanneer is een Bit een succes en wat voor mensen zoek je voor je Bit. Dien hier een voorstel in.
  • Ieder voorstel wordt behandeld door een medewerker van Bits of Freedom. Als Bits of Freedom het voorstel goed bij BitLabs vindt passen, werken jullie samen het voorstel uit tot een Beta Bit: een beschrijving van het project die door Bits of Freedom is goedgekeurd. Je zal hiervoor een keer langsgaan bij Bits of Freedom om kennis te maken met je contactpersoon van Bits of Freedom.
  • Als je voorstel is uitgewerkt tot Beta Bit is het tijd om leden te werven. Binnen onze gemeenschap van vrijwilligers zoek je mensen die jou gaan helpen om je Bit tot een succes te maken. De Beta Bit wordt gepubliceerd op BitLabs. En je hoeft niet zelf de leiding te geven aan het Bit: je kan ook een projectmanager voor je Bit zoeken. Kijk hier naar alle Beta Bits en alle vacatures.
  • Als de leden van je Beta Bit compleet zijn, komt iedereen een keer op het kantoor van Bits of Freedom bij elkaar voor de kick-off. Dan kunnen de leden het Bit gaan uitwerken in een uitgebreider plan en kunnen ook afspraken worden gemaakt over de samenwerking, planning, milestones en hoe vaak overleg plaatsvindt. De afspraken worden vastgelegd in een document dat aan alle Bit-leden wordt gestuurd. Lees hier meer over de samenwerking.
  • En dan is het tijd voor de ontwikkeling van de Bit! Er zal geregeld overlegd worden over de voortgang, zowel binnen de Bit als tussen de Bit-leider en de contactpersoon van Bits of Freedom.
  • Als een Bit is afgerond, komt het hele team bij elkaar om dat te vieren. De Bit-leider trekt dan lessen uit de ervaringen van de Bit en stuurt die naar de contactpersoon van Bits of Freedom, zodat we in het volgende Bit nog beter kunnen samenwerken.
Organisatie. Hoe is een Bit georganiseerd?

Iedere Bit is anders en de samenstelling zal verschillen. Maar ieder Bit heeft in ieder geval een Bit-leider: dat is één van de vrijwilligers die de samenwerking van de andere vrijwilligers binnen het team coördineert. Daarnaast zal elk Bit altijd een contactpersoon van Bits of Freedom toegewezen krijgen. De Bit-leider houdt contact met de contactpersoon van Bits of Freedom. De overige Bit-leden houden contact met de Bit-leider.

I like! Hoe word ik vrijwilliger?

Fantastisch dat je wilt bijdragen aan BitLabs. Dien hier je voorstel voor een Bit in. Een contactpersoon van Bits of Freedom zal vervolgens kijken of je voorstel geschikt is om uitgewerkt te worden en in dat geval de Bit samen met jou verder uitwerken. Als je voorstel is goedgekeurd zal je Beta Bit op BitLabs verschijnen en wordt het tijd om mensen voor je team te zoeken.

Wil je BitLabs verbeteren? Dat kan!

De code van BitLabs wordt uitgebracht onder een AGPLv3 licentie en is opvraagbaar voor iedereen die hieraan verder wil bouwen. Stuur een mailtje naar info@bof.nl met een verzoek om de broncode. We zijn benieuwd naar je patches!

Contact

BitLabs is een platform van Bits of Freedom. Als je vragen of opmerkingen hebt over BitLabs, neem dan gerust contact met ons op.

Voor vragen over meedoen:

Evelyn Austin
+31 (0)6 2689 5124
evelyn.austin@bof.nl

 

Voor vragen over de site:

Imre Jonk (systeembeheerder)
imre.jonk@bof.nl

Wil je BitLabs verbeteren?

De code van BitLabs wordt uitgebracht onder een AGPLv3 licentie en is opvraagbaar voor iedereen die hieraan verder wil bouwen. Stuur een mailtje naar info@bof.nl met een verzoek om de broncode. We zijn benieuwd naar je patches!